< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2215 • 1347    DE SCHOHAAKE


We schrijven oktober van het jaar 1331 Nieuwe Galactische Tijdrekening. De situatie in de Melkweg is uiterst gespannen. De grote rijken van de Arkoniden en de Terranen staan tot de tanden bewapend tegenover elkaar.

Hyperstormen maken de interstellaire ruimtevaart tot een hoogst riskante aangelegenheid en toch zijn ze slechts symptomen van een diep ingrijpende verandering: de stijging van de 'hyper- impedantie', zodat de op vijfdimensionale energieën werkende apparaten uitvallen.

Daar komt een nieuw fenomeen bij, wanneer er opeens vreemde sterrenmassa's in het gebied van de Melkweg opduiken, die voorlopig niet met conventionele middelen bezocht kunnen worden. In de sector Hayok bijvoorbeeld, verscheen de mysterieuze 'Sterrenoceaan van Jamondi' - en daar verdween Lotho Keraete, de bode van de superintelligentie HET, samen met Perry Rhodan en Atlan.

Op de Aarde begint zich intussen iets anders af te tekenen: daar verschijnt de Schohaake ...


Oorspronkelijke titel: Der Schohaake

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): huishoudrobot S.J.T - 19.2 door Mark Fleck

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: een bioloog verblijft in de bergen van Noorwegen – en doet een vreemde ontdekking.


Locatie en tijdsruimte: Terra – september 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alexander Skargue - De bioloog volgt een eland en vindt een buitenaardse. Sam - Der husky blijkt een goede speurneus te zijn. Mondra Diamond - De LVT-officier onderzoekt met succes naar iets ongewoons. Orren Snaussenid - Het vreemde wezen strandt in een ijswoestenij. Sven Hastud - De stroper ontkomt niet aan zijn lot.Een humanoide buitenaards wezen, een Schohaake, materialiseert op Terra. Hij kent zijn naam niet en heeft geen enkele herinnering. Hij weet niet waar hij vandaan komt en hoe en waarom hij op aarde is beland. Hij is circa 110 cm lang en fragiel gebouwd, draagt geen en kan niet praten.

Dit wezen wordt in Noorwegen door de bioloog Alexander Skargue en zijn husky Sam ontdekt. Deze man is een alcoholist en leeft als een kluizenaar in een wooncontainer. Ver van de moderne civilisatie, die hij verafschuwd, wijdt hij zich met eigen gebrouwde drank aan een herinvoeringsproject voor elanden, zijn enige metgezel is een oude, halfblinde husky. De hond spoort de vreemdeling in de wildernis op, en Skargue redt hem van de bevriezingsdood.

Skargue komt niets te weten van de vreemdeling behalve zijn naam: Orren Snaussenid. Iedere verdere communicatiepoging mislukt evenals de pogingen om de verzwakte Schohaake voedsel toe te dienen. Het wordt Skargue duidelijk dat hij de vreemdeling naar specialisten moet brengen die hem hopelijk verder kunnen helpen. Omdat Skargue in zijn afzondering niets van de problemen met de hyperimpedantie heeft meegemaakt, is hij tamelijk verrast dat zijn zwever de dienst weigert en dat het plaatsje Mol, dat hij na een dagmars bereikt (waarbij hij Snaussenid als een baby draagt), op een gek geworden oudere na volledig verlaten is . Noodgedwongen maakt Skargue zich op voor de lange tocht naar de stad Otta. Onderweg heeft hij zowel met alcohol ontwenningsverschijnselen als ook met stropers te kampen en wordt op het laatst door een piloot van een toevallig voorbij vliegende zwever gered.

Terug in de civilisatie krijgt Skargue eerst de dringend noodzakelijke medische verzorging. Eigenlijk wil hij zo snel wie mogelijk naar zijn wildernis terug, maar bezint zich echter als Mondra Diamond opduikt. Zij wil de Schohaake naar Terrania brengen en omdat Skargue de verzorger van de vreemdeling is geworden, moet hij meekomen. Mondras charme werkt: Skargue geeft toe. In Terrania overwint hij zelfs zijn angst voor mensen en ook zijn alcoholverslaving wanneer hij zich aansluit bij een groep mensen die zweefbussen ombouwen op positronische werking. De lichamelijke arbeid, alsook de sociale contacten, doen hem goed.

Met Orren Snaussenid is er geen vooruitgang, de vreemdeling blijft zwijgen. ondertussen duiken overal op aarde Schohaaken op, in totaal 3504, eenderde daarvan arriveert echter dood. Ook zij kennen alleen hun naam en hebben geen herinneringen aan hun verleden, waar ze vandaan komen, hoe en waarom ze op de aarde terecht zijn gekomen.

Men brengt de wezens bij elkaar en daarmee wordt de ban verbroken. Ze beginnen te praten zodat hun taal ontcijferd kan worden. Helaas weet geen enkele van de uit het niets verschenen Schohaaken iets anders dan zijn naam. Men toont ze alle mogelijke beelden van galaxies, planeten en volkeren – geen enkele reactie – totdat men hun een holo van de Algorrianen laat zien. Dit herkennen ze, maar dat is dan ook alles. Van Le Anyante en Curcaryen Varantir is echter geen hulp te verwachten omdat ze zich op een onbekenden planeet in de Melkweg hebben teruggetrokken om zich daar te vestigen en te zorgen voor nageslacht.

Terwijl Mondra Diamond verder zorgt voor de Schohaaken, keert Skargue naar zijn hut en naar zijn elanden terug – maar niet naar de alcohol. Hij is vast besloten nuchter te blijven.

De Schohaaken - waar komen ze vandaan, en wat is er met ze aan de hand? Deze vraag zal de Terranen waarschijnlijk nog lang bezighouden, want de ervaring heeft geleerd, dat slechts weinig het gevolg van een blind toeval is en geen enkele betekenis heeft. En de enigen, die meer zouden kunnen weten, zijn nu niet bereikbaar.

Met de PERRY RHODAN-aflevering van volgende week verplaatst de handeling zich eerst weer eens. De aflevering belicht de verdere gebeurtenissen in de 'Sterrenoceaan van Jamondi'.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende