< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2211 • 1343    PRETORIA


De situatie tussen de sterren van de Melkweg is in september 1331 Nieuwe Galactische Tijdrekening uiterst gespannen. Terwijl hyperstormen de interstellaire ruimtevaart tot een hoogst riskante aangelegenheid maken, spitst de politieke toestand zich toe.

Het Kristalimperium van de Arkoniden en de Liga van Vrije Terranen staan zwaar bewapend tegenover elkaar. Opnieuw lijkt er een interstellaire oorlog te dreigen. Twistappel is de Hayok-sterrenarchipel - en in de directe nabijheid daarvan duikt een bolsterrenhoop letterlijk uit het niets op.

Perry Rhodan vermoedt, dat dit alles nog maar het begin is van een groter gebeuren. Samen met zijn oude vriend Atlan, de oeroude Arkonide, gaat de Terraan op weg naar de sterrenoceaan van Jamondi. Maar het contact gaat verloren, de mannen zijn voorlopig spoorloos verdwenen.

Intussen lukt het, Perry Rhodans zoon Kantiran uit gevangenschap te bevrijden. Op deze bevrijding volgt een veel grotere actie - deze heeft als schuilnaam PRETORIA ...


Oorspronkelijke titel: PRAETORIA

Auteur: Rainer Castor

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): superslagschip van de Maahks door Torsten Renz

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: landingsonderneming in de hyperstorm – er moet een bruggenhoofd ontstaan.


Locatie en tijdsruimte: Hayok-sterrenarchipel, Sterrenoceaan van Jamondi – september 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Forrest Pasteur - De luitenant-kolonel is op weg naar een militaire confrontatie. Reginald Bull - De Residentie-Minister voor Verdediging stuurt zijn vloot er op uit. Trebron Snetrem - De vakgebieden van de hoofd-ingenieur zijn onder andere materiaaltests en ruimtescheepsbouw. Tocco Savalle - De specialiste voor dataverwerking wordt aan boord van de PRAETORIA het hoofd van de afdeling positroniek.Om de enorm versterkte militaire aanwezigheid van de Arkoniden in de Hayok-sector tegemoet te treden en om in noodgevallen de aanvoerroutes van de Arkoniden te kunnen verstoren, verkondigd Reginald Bull het bevel om een LVT-bruggenhoofd midden in de Sterrenoceaan van Jamondi in te richten. Deze actie is al sinds lange tijd door de Terranen voorbereid en met de bouw van het steunpunt werd begonnen op 8 september 1331 NGT op de desolate planeet Brokstuk 44, wat 9,27 lichtjaar van Hayok verwijderd is. Dit bolwerk wordt beschermd door een gemengde vloot van LVT en Posbi ruimteschepen.

Deze provocatie kunnen de Arkoniden niet toestaan en onder het commando van Ascari da Vivo rukken zij met duizenden schepen op om een terugtocht van de Terranen af te dwingen. Als Reginald Bull hun claim afwijst, komt het tot een eerste schoten wisseling die het gevaar van een echte oorlog tussen Arkon en Terra kan ontketenen. Beide vloten worden door de hyperimpedantie-verhoging en de sterke hyperstorm gehinderd, zo erg dat zelfs de transformkanonnen uiteindelijk uitvallen. Ondanks de ongunstige omstandigheden krijgen de Arkoniden onder zware verliezen de overhand. Maar dan verschijnt in de buurt van Brokstuk 44 het nieuwe wapen van de LVT: PRAETORIA.

PRAETORIA is een onder strengste geheimhouding ontwikkeld, modulair gebouwd, gigantenschip dat volledig met robuuste technologie is uitgerust. Het heeft de vorm van een enorm kruis met 21 kilometer lange armen. Het bestaat uit 116 omgebouwde Posbi-kubusschepen met zijden van 3 km lengte (de nieuwe QUASAR-klasse, ook als LVT-BOXEN aangeduid) en een centrale bol van totaal 2500 meter doorsnee. Al deze eenheden zijn volledige gevechtsschepen die ook zelfstandig kunnen optreden. PRAETORIA kan compleet ontbonden (gefragmenteerd) worden en vormt samen met alle sloepen een slagvaardige vloot die niet door de verhoogde hyperimpedantie wordt beïnvloed. In samengesteld verband is PRAETORIA een onoverwinlijk vluchtwaardig ruimtestation waarbij een enkel transformsalvo bestaat uit 960 kanonnen die exact gesynchroniseerd kunnen worden zoals het bij een gewone ruimteschepenvloot niet mogelijk is. De kubusschepen worden zo samengevoegd dat in elke arm van het kruis gigantische interne schachten ontstaan die als tender en werven bruikbaar zijn.

De standaardbezetting bestaat uit 43.000 personen die aan een hiërarchische commandostructuur onderworpen zijn, zoals ten tijde van het vroegere Solaire Imperium. Daarbij komen ook nog 2.190.000 Posbi's. Commandant van de PRAETORIA is overste Vaccon, een Vincraner, die altijd optreed onder begeleiding van zijn stomme en rangloze tweelingbroeder Siamogh. Beide zijn mutanten en hebben de vaardigheid om hyperfysische gebeurtenissen fracties van seconden van te voren te bespeuren. PRAETORIAS energievoorziening wordt door Nugas-Schwarzschildreactoren en fusiecentrales zeker gesteld. De centrale bol en alle 116 LVT-BOXEN hebben biopositronische computernetwerken die in gefragmenteerde toestand een reusachtige netwerkcomputer vormen met de naam PRAETOR. Alle schepen hebben protonenstraal-impulsmotoren en een lineairaandrijving die uit gemodificeerde Kalup-converters  werd ontwikkeld. Deze Hawks – genoemd naar Tangens van de Valk – zullen ook onder de invloed van de hyperimpedantie de best mogelijke resultaten kunnen bereiken.

Met hun nauwelijks storingsgevoelige low-level-technologie en alleen al hun enorme grootte brengt PRAETORIA het onderscheid in de strijd om Brokstuk 44. De Arkoniden trekken zich naar Hayok terug. Op 11 September 1331 NGT bereikt de verhoging van de hyperweerstand haar maximum, daarna wordt geen verdere verhoging meer gemeten. Het tijdperk van de hypertechnologie is voorlopig ten einde.

De tijd van de nieuwe hyperstormen en van de uitval van talrijke technische installaties hebben niet alleen maar een grote invloed op vlooteenheden en vechtrobots. Getroffen zijn ook talrijke civiele instellingen - te beginnen met de weercontrole op planeten tot aan de ziekenhuizen, het wegverkeer of de complete wereldeconomie. De Aarde hoort bij de planeten, die door de effecten van de veranderde hyper-impedantie grootschalig worden getroffen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende