< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2210 • 1342    DE ILT EN DE MOL


De situatie tussen de sterren van de Melkweg is in september van het jaar 1331 Nieuwe Galactische Tijd buitengewoon gespannen. Terwijl hyperstormen de interstellaire ruimtevaart tot een uiterst riskante zaak maken, spitsen de politieke problemen zich toe.

Het Kristalimperium van de Arkoniden en de Liga van Vrije Terranen staan tegenover elkaar. Opnieuw is er sprake van een oorlogsdreiging. Twistpunt is uitgerekend de Hayok-sterrenarchipel - en in de directe omgeving daarvan duikt nu letterlijk vanuit het niets een bolvormige sterrenhoop op.

Perry Rhodan en zijn vrienden vermoeden, dat dit alles slechts de opmaat van een grotere gebeurtenis is. Samen met zijn oude vriend Atlan, die eeuwenoude Arkonide, vertrekt Rhodan naar de sterrenoceaan van Jamondi op de boel te verkennen. Sindsdien worden beide mannen vermist.

Ondertussen wordt de zoon van Perry Rhodan, Kantiran, op Hayok gevangen gehouden. Een Terraanse commando-eenheid wil de jongeman bevrijden - in actie komen onder andere de Ilt en de mol ...


Oorspronkelijke titel: Der Ilt und der Maulwurf

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: Gucky en Icho Tolot in gezamenlijke actie – terwijl de hyperstorm woedt.


Locatie en tijdsruimte: Hayok – september 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Mayk Molinas - De 'Mol' moet eindelijk zijn onderkomen verlaten. Gucky - De Ilt toont niet alleen verbazingwekkende vaardigheden, maar ook zijn verstand. Icho Tolot - De Haloeter strijdt met alle middelen om te overleven. Kantiran - De 'Sterrenbastaard' heeft zijn leven verspeeld. Dario da Eshmale - De LVT-agent leidt een overval.Korte samenvatting


Gucky en Icho Tolot bevrijden Kantiran en Mal Detair uit handen van de Kralasenen, waarbij ze samenwerken met Dario da Eshmale en zijn TLD-agenten. De bevrijdingsactie wordt onder bescherming van de chaos tijdens een extreem zware hyperstorm uitgevoerd. De hyperstorm krijgt de naam Qa'pesh (wilde jacht) en veroorzaakt alomvattende storingen bij veel high-tech-installaties op Hayok. Uiteindelijk is het slagen van de actie alleen aan de TLD-agente Mayk(ie) Molinas te danken. De zelfredzame positronische-specialiste raakt levensgevaarlijk gewond tijdens de gevechtshandelingen. Shallowain wordt door Icho Tolot gevangen genomen.Samenvatting: Gucky en Icho Tolot in gezamelijke actie – terwijl de hyperstorm woedt.


Kantiran en Mal Detair worden op Hayok door Shallowain gefolterd. Ascari da Vivo laat zich aan haar zoon zien met haar huidige gelaat: haar eens zo mooie gezicht is een geruïneerd grimas van littekenweefsel en schijnbaar heeft ook haar geest onder het trauma van de verwonding geleden. Ze maakt mysterieuze toespellingen op een zware slag die Arkon de LFT in de komende dagen zal toebrengen. Mal Detair en Kantiran zullen met de LEOTARD vervoerd worden en eerst naar een pseudo-rechtszitting op Arkon worden gebracht en vervolgens ze Celkar waar de uiteindelijke doodstraf al op hen wacht.

Precies dat proberen Gucky en Icho Tolot te verhinderen. Ze willen Perry Rhodan's zoon en zijn vriend bevrijden. Ze begeven zich naar Hayok en werken daar samen met Dario da Eshmale en zijn TLD-agenten. De enige mogelijkheid om in te grijpen bestaat gedurende het gevangenentransport naar de LEOTARD. Daarbij wil men de hyperstorm benutten die op dit ogenblik in de Hayok-sector opsteekt en volgens de eerste schattingen minstens net zo verwoestend zal zijn als de stormen die duizenden jaren geleden de zogenaamde "Archaische Periode" uit de Arkonidische geschiedenis veroorzaakt hebben.

Op 8 september 1331 NGT breekt de storm los en verstoort naast talrijke ruimteschepen ook een groot deel van de hypertechniek op Hayok en veroorzaakt ook ruimte-tijd-verstoringen zodat radiogesprekken uit het verre verleden kunnen worden opgevangen. Zoals gepland wordt het konvooi van zwevers, dat door Gucky als het juiste gevangenentransport aangeduid is, aangevallen als het op weg is naar het Kralasenenschip. De Arkoniden blijken echter te sterk te zijn waardoor de zwever met Gucky en Icho Tolot aan boord vernietigd dreigt te worden.

Dan grijpt de piloot, TLD-agent Mayk Molinas (bijnaam "de Mol") met een door hem zelf ontwikkelde high-tech-apparaat in. De zelfredzame, contactschuwe computerspecialist heeft al sinds enige tijd de opstekende hyperstormen onderzocht en een mogelijkheid gevonden om de effecten van zo'n storm voor enige tijd lokaal begrensd te versterken. Zo bouwt hij een ruimte-tijd-plooi op rond de zwever die van het normaaluniversum afgesloten is. Alle vaartuigen storten daarin en komen in een dierentuin terecht die zich ook binnen de plooi bevindt. Door de val kunnen Mal Detair en Kantiran zich bevrijden maar krijgen ook meteen Shallowain en de Kralasenen op hun hielen. Kant lukt het meerdere keren om enige dierentuinbeesten onder zijn mentale controle te brengen en met hun hulp aan de achtervolgers te ontkomen. De Mol laat zich door een robot dierenoppasser naar de controlekamer van de dierentuin brengen om de aanwezigen systemen zo te manipuleren dat ze de dimensionale afwijking neutraliseren. Gucky raakt ondertussen in een tijdlus waaruit hij zich niet meteen kan bevrijden en Tolot snelt daarheen waar Shallowain op het punt staat om Mal en Kantiran neer te schieten. Daar Icho Tolot het niet meer op tijd gaat redden, grijpt opnieuw de ondertussen ook daar aanwezige Mol in. Hij buigt Shallowain's wapenarm af met de trekstraalprojector van de veterinaire-robot. Shallowain's volgende schot laat de robot exploderen waardoor de Mol zwaar verwond raakt. Dan komt Icho Tolot op de plek aan en neemt Shallowain gevangen.

De Mol lukt het om met zijn laatste kracht de dimensionale vervorming opnieuw plaats te laten maken voor het standaard universum. Op dat moment verschijnt de LEOTARD boven de dierentuin, maar Gucky kan iedereen in veiligheid teleporteren – alleen de gevangen Shallowain moet achtergelaten worden.

De hyperstorm neemt op 9 september weer af, hij heeft zware schade in de gehele Hayok-archipel veroorzaakt. De Mol – in werkelijkheid een vrouw – wordt in een regeneratietank verzorgd. Op dezelfde dag maakt Ascari da Vivo de verenigde slagschepen van de 2e Imperiale Vloot klaar voor actie.

Terwijl hyperstormen tekeer gaan en in de buurt van de Hayok-sterrenarchipel zelfs een complete bolvormige sterrenhoop verschijnt, maken de strijdkrachten van het Kristalimperium zich op voor een beslissende militaire slag. Maar dit keer laten de vloten van de Liga van Vrije Terranen zich niet overrompelen - en Reginald Bull brengt op zijn beurt de troepenmacht in stelling.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende