< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2209 • 1341    STATION VAN DE OLDTIMERS


In september 1331 Nieuwe Galactische Tijdrekening ontwikkelt zich in de Melkweg een kritieke situatie: hyperstormen maken van de interstellaire ruimtevaart een hoogst riskante aangelegenheid, en in enkele sectoren van de galaxie komen verschrikkelijke sterrenbevingen voor.

Als dichtbij de Hayok-sterrenarchipel een hele bolvormige sterrenhoop letterlijk opduikt uit het niets, vermoeden Perry Rhodan en zijn vrienden dat dit alles slechts het begin is van een belangrijke gebeurtenis. Samen met Lotho Keraete, de gezant van de superintelligentie HET, vertrekken Perry Rhodan en Atlan naar de sterrenoceaan van Jamondi. Sindsdien worden de drie mannen vermist.

Intussen wordt de situatie in de omgeving van de planeet Hayok angstaanjagend. In steeds sterkere mate beloeren de strijdkrachten van het Kristalimperium en die van de Liga van Vrije Terranen elkaar - terwijl de kosmos om hen heen compleet lijkt te veranderen.

In deze situatie onderzoeken Terraanse mutanten een station van de oldtimers ...


Oorspronkelijke titel: Station der Oldtimer

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: twee mutanten in actie – ze ontdekken oeroude galactische geheimen.


Locatie en tijdsruimte: Hayok – september tot november 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Trim Marath - De cosmospeurder kijkt op zijn laatste jaren terug. Reginald Bull - De Residentie-Minister voor Verdediging treedt op in de sector-Hayok. Lyra Morgen - De geschiedkundige speurt in oeroude nalatenschappen. Startac Schroeder - De teleporteur bespeurt onverwachte tegenstand. Fran Imith - De voormalige TLD-agente onderzoekt een onbekende planeet.Op 7 september 1331 NGT sluit het Sterrenvenster door de verhoogde hyperimpedantie en de vensterstations vallen in de normaalruimte terug. Daar de Arkoniden in sector Hayok steeds dreigender worden, laat Reginald Bull de stations ontruimen, voordat de bemanning in handen kan vallen van de tegenstander – met de stations zelf kunnen de Arkoniden nu ook niets meer uitrichten. De productiviteit van ieder apparaat, waarvan het functioneren op hyperfysische grondbeginselen berust, neemt steeds meer af. Tevens verschijnt op 7 september een planeet in de normaalruimte vanuit de hypercocon van de Sterrenoceaan. Zonder zijn centrale ster koelt hij af en verliest hij geleidelijk zijn atmosfeer. Als Bull en Fran Imith de wereld onderzoeken, gaat het om een voormalige agrarische wereld die door de Kybb-Cranar bezet was. Zowel de inheemsen als de Kybb-Cranar zijn dood, vermoedelijk hebben ze de schok van de terugval niet overleeft. Tegelijker tijd ziet een Terraanse verkenningskruiser de opmars van 5000 Arkonidische GWALON-slagschepen in de sector Hayok. De schepen verbergen zich meteen in de omloopschaduw van een zon. Als Bull dit bericht ontvangt, geeft hij Julian Tifflor de opdracht om van Mirkandol meteen  terug te gaan naar Terra en geeft hij de order voor PRAETORIA.

Op de planeet Hayok verkennen een groep TLD-agenten en wetenschappers het nieuw ontdekte grottenstelsel in het Pen'rakli-gebergte. De groep wordt door Trim Marath en Startac Schroeder ondersteund. Omdat er geen ingang is, brengt de teleporteur de leden in het gebergte, wat hem meer kracht dan gewoonlijk kost – iets in deze plek schijnt zich tegen de indringers te verzetten. In het inwendige verbergt zich een compleet en volledig functionerend station van de Oldtimers, die exact hetzelfde gebouwd is als haar tegenhanger op Impos. Startac en Trim hebben de opdracht om hier naar een zilverenbol te zoeken. Alleen met zo'n transportmiddel is het mogelijk om Perry Rhodan en Atlan in de Sterrenoceaan te volgen. Een zilverenbol is tot nu toe niet gevonden maar wel een hologram dat naast drie andere basissen op andere werelden ook alle 128 zonnen van de Hayok-sterrenarchipel afbeeld. De sterren hebben verschillende kleurcoderingen en het duurt niet lang tot men de functie hiervan begrijpt: alle zonnen leveren tot bepaalde tijdpunten een precies gedefinieerde hoeveelheid energie – en dat al sinds meer dan 10.000 jaar. Nu wordt echter de hoeveelheid beschikbare energie steeds minder. Trim en Startac ontdekken een overbrenger die ze naar een observatiestation diep in de corona van Hayok's zon brengt. Daar kunnen ze zelf volgen hoe twee van de vele gigantische stations, die zich ook in de corona bevinden, exploderen. Blijkbaar zijn ook zij door de hyperimpedantie-verhoging getroffen.

Terug in de Oldtimer-installaties, stoten de mutanten op circa 100 standbeelden die blijkbaar altijd aanwezig zijn op zulke plekken. De standbeelden schijnen te leven en communiceren met de mutanten. Ze duiden zichzelf aan als "Wachters in de hyperruimte". Ze beschouwen de mutanten als ordeverstoorders en bedreigen ze zo erg dat Trim's zwarte tweeling verschijnt en alle standbeelden vernietigd.

De situatie spitst zich toe, en ook de galactopolitieke situatie wordt door politieke crises en voortdurende hyperstormen niet beter. In deze situatie opereren Terraanse legergroepen op Hayok en andere planeten van de sterrenarchipel.

Hoe de situatie in het crisisgebied tussen Terra en Arkon ontwikkelt, wordt door Leo Lukas beschreven in de volgende Perry Rhodan-roman.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende