< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2202 • 1334    DE HYPERSCHOK


Kantiran is een wees, zijn ouders heeft hij nooit gekend. Maar de jongeman, die op de jungleplaneet Creiff opgroeit, weet dat zijn moeder een vrouw van de planeet Arkon was en zijn vader een Terraan van de Aarde. Dat bestempelt hem tot een halfbloed - en dat in een tijd, waarin de sterrenrijken van de Arkoniden en Terranen elkaar argwanend beloeren.

In deze tijd aan het begin van de 14e eeuw Nieuwe Galactische Tijd - wat overeenkomt met het einde van de 50e eeuw van 'onze tijd' - staan de bewoonde planeten van de Melkweg voor grote omwentelingen. Perry Rhodan, die de mensheid in de 21e eeuw naar het heelal had geleid, wil de vrijheid van de Liga van Vrije Terranen verdedigen. Maar Bostich I, de Imperator van Arkon, wil zijn macht met alle mogelijke middelen steeds verder uitbreiden. Kantiran komt naar Arkon, het centrum van het imperium, en voltooit daar een loopbaan als cadet. En hij verneemt ook wie zijn ouders werkelijk zijn: Perry Rhodan, de Terraan, en Ascari da Vivo, de admiralin van het imperium.

Nadat hij in een wanhopige situatie zijn moeder heeft aangevallen, rest de jongeman nog slechts de vlucht. Hij wordt door het Kristalimperium opgejaagd, maar ontkomt - en in deze situatie wordt de galaxie getroffen door de hyperschok ...


Oorspronkelijke titel: Der Hyperschock

Auteur: Susan Schwartz

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz

Nederlandse vertaling: H. JongSamenvatting: Kantiran bereikt Terraans gebied – en ruimtebevingen verscheuren het heelal.


Locatie en tijdsruimte: Quovan-7, Terra – midden augustus tot aanvang september 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Kantiran - Bij zijn vlucht riskeert de jonge Paragetha-afgestudeerde zeer veel. Mal Detair - De Fuertoon begeleidt Kantiran eigenlijk tegen zijn wil. Reginald Bull - De residentie-minister voor verdediging bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis. Perry Rhodan - De Terraan laat de sector Hayok onderzoeken. Mondra Diamond - De staats-officier ontvangt een zeer interessante bezoeker.Op 30 August 1331 NGT is Kantiran samen met Mal Detair nog steeds op de vlucht voor Shallowain de 'Hond'. Ondanks de storingen in de hyperruimte hebben ze met hun zwever de doorgang via een goederenoverbrenger gewaagd en zijn heelhuids op Quovan-7 aangekomen. Na de mislukte landing, wat meer op neerstorten leek, proberen ze aan boord van een vrachtschip te komen dat niet in de richting van Thantur-Lok vliegt. Bij de commandante Juela Machin koopt Kantiran voor hem en zijn begeleider een passage op het vrachtruimteschip DROSOPHILA omdat diens bestemming Reno 25 in de juiste richting voert.

Wanneer ze Reno 25 bereiken proberen ze in het stadscentrum van een enorme stad, die het hele continent beslaat, onder te duiken. Ze veranderen met eenvoudige middelen hun uiterlijk om er niet als Arkoniden uit te zien. Ze kopen een tweede hands Space-Jet, de DIRICI. Met deze vertrekken ze en vliegen steeds verder weg van Thantur-Lok. Ze krijgen wat moeilijkheden omdat er steeds grotere storingen in de hyperruimte plaats vinden. Gedurende de vlucht vertelt Kantiran aan Mal over zijn verachting voor de Arkoniden en zijn moeder die hem in vitro op de wereld liet komen, en besluit om naar zijn vader, Perry Rhodan, te gaan.

Kantiran en zijn begeleider vliegen met de DIRICI naar Terra. Ze geven zich uit voor toeristen die de bruiloft van Reginald Bull willen meemaken. Ze worden niet herkent, maar gewoon welkom geheten, alhoewel ze uit het Kristalimperium komen. Dat maakt een diepe indruk op Kantiran. Later komen ze in de buurt van de Solaire Residentie, die er spectaculair uitziet.

Als ze uiteindelijk in de Solaire Residentie proberen om toegelaten te worden tot de Resident Perry Rhodan, worden ze opgepakt en naar Mondra Diamond gebracht. Kantiran vraagt haar formeel om asiel en wordt naar de Resident gebracht.

Buiten het medeweten van de anderen geeft hij Perry Rhodan een aanwijzing dat hij de zoon van Ascari da Vivo is. Daarna toetst hij de identiteit van Kantiran en stelt vast dat hij de waarheid heeft gezegd. Er vindt een gesprek plaats tussen vader en zoon. Hij vertelt Rhodan dat hij zijn moeder haatte en daarom een aanslag op haar heeft gepleegd omdat zij hem alleen maar wilde manipuleren. Perry accepteert zijn verhaal niet meteen maar heeft wel begrip voor de daad. Hij biedt Kantiran zijn vaderlijke vriendschap aan en verleent hem asiel.

(De gebeurtenis van de eeuw)

Op 2 September 1331 NGT bericht een zender op Terra live van de geplande bruiloft tussen Fran Imith en Reginald Bull. Kantiran en Mal Detair zijn ook bij de feestelijkheden. Dan wordt de bruiloft voor een tweede maal afgeblazen, omdat er iets ongelofelijks staat te gebeuren. Kantiran en zijn vriend vertrekken met de ROALD AMUNDSEN, samen met Bully en zijn aanstaande vrouw. Ze vliegen naar de Hayok-sector waar steeds sterker optredende ruimtebevingen worden gemeld. Trim Marath, die al sinds enige tijd iets heeft aangevoeld, wordt opeens door krampen overvallen. Dan gebeurd het: hele sterrenstelsels duiken plotseling op.

Kantiran heeft voor het eerst het doel van zijn reis bereikt. Hij heeft zijn echte vader ontmoet, van wie hij toch al enige tijd afweet. Maar hoe het de jonge 'sterrenbastaard' nu in de Liga van Vrije Terranen zal vergaan, is een heel andere vraag.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende