< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2161 • 1245    VIJF UREN HEL


Op de door de mensen bewoonde planeten van de Melkweg is het april van het jaar 1313 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening, wat overeenkomt met april 4899 van de oude jaartelling. Na verbitterde gevechten kon de voor de Terranen en hun bondgenoten bedreigende situatie in hun voordeel worden veranderd. Voorlopig hoeft men niet bang te zijn voor de vernietiging van andere planeten.

Sterke vloten van de Terranen, Arkoniden en Posbi's schermen het zogenaamde Sterrenvenster af om verdere aanvallen van het Rijk Tradom te voorkomen. Aan beide kanten van het Sterrenvenster schijnen op dit moment voldoende bondgenoten te zijn - en nu is het tijd om actief tegen de heersers van de verre galaxie op te treden.

Alleen als die ten val worden gebracht kunnen de bewoners van de Melkweg in veiligheid leven. Sinds een van de mysterieuze rudimentsoldaten bij de Terranen is lijkt het erop dat dit een ander belangrijk gevolg kan hebben. Maar de Conquestors en Inquisitors van het Rijk Tradom geven zich niet gewonnen zonder te vechten. Ze vallen opnieuw aan en dat leidt tot vijf uren hel ...


Oorspronkelijke titel: Fünf Stunden Hölle

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: het wapen van een inquisitor – chaos aan boord van de LEIF ERIKSSON.


Locatie en tijdsruimte: Roanna, LEIF ERIKSSON – april 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Bré Tsinga - De psychologe probeert om een voormalige vijand tot bondgenoot te maken. Trah Zebuck - De Conquestor wil uiteindelijk de gehate Terranen opruimen. Minster Nai Fukati - De rudimentsoldaat wordt heen en weer geslingerd tussen vrije keus en dwang. Perry Rhodan - De Terraan moet met zijn vloot aan een gruwelijke ruimteslag beginnen. Prak-Noy - De Ara riskeert een operatie met onvoorziene gevolgen.De samenwerking met Minster Nai Fukati, die zich aan boord van de LEIF ERIKSSON bevindt, blijkt moeilijker dan verwacht. De rudimentsoldaat had al gezworen dat hij niet zou vechten tegen zijn Terraanse broeders, maar blijkbaar veroorzaakt deze beslissing een ernstige emotioneel conflict. Elke keer als zijn therapeute Bré Tsinga hem vertelt over het Rijk Tradom dan slaat hij met zijn para-vaardigheden blindelings om zich heen en brengt zo de kosmopsychologe vaak in groot gevaar. Bij nader onderzoek van zijn hersenen vindt men een kleine groep neuronen die kunstmatig van oorsprong zijn. Deze zijn zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor de problemen van Fukati en verhinderen dat hij vrije beslissingen kan nemen. Fukati geeft uiteindelijk toestemming om de biochip operatief te laten verwijderen.

Ondertussen zit Trah Zebuck niet stil. De Conquestor bouwt versterkingen op in de vorm van een enorme vloot van Phesunkara's die komen uit de verre provincie Myrrein. Dit volk beschikt slechts over relatief zwak bewapende ruimteschepen, maar hun vloot bestaat wel uit bijna een miljoen schepen. Zebuck gaat er bij Perry Rhodan van uit dat hij gewetensbezwaren zal hebben om de tot nu toe nog niet als ware tegenstander uitziende Phesunkara aan te vallen. Daarom wil hij deze vloot inzetten als schild voor zijn AGLAZARE en Valenterschepen tijdens de volgende geplande aanval op het Sterrenvenster. De ware heersers van Tradom hebben uiteraard nog andere mogelijkheden. Een van de meest duistere Inquisitors roept Zebuck bij zich en geeft de Conquestor duidelijk te verstaan dat hij zijn plannen zwak vind, alhoewel hij ze ook niet verwerpt. De Inquisitor kondigt aan dat hij in de komende aanval de schaduwschepen van de Vatiicha in de strijd zal werpen. Wat bij Zebuck voor enige afschuw zorgt omdat deze mysterieuze wezens zich menigmaal tegen hun eigen mensen keren. De Inquisitor laat er geen twijfel over bestaan dat het lot van de als kanonnenvoer vooruit gestuurde Phesunkara hem volledig onverschillig laat. Uiteindelijk is het hem er alleen maar om te doen om Perry Rhodan gevangen te nemen of te doden.

Als de Phesunkara vloot zich bij het Sterrenvenster verzamelt, heerst er bij de verenigde vloten van de Terranen, Arkoniden en Posbi's de hoogste staat van paraatheid. Ook de LEIF ERIKSSON gaat er naartoe. Als de Phesunkara aanvallen blijkt het dat men, aan Tradoms kant, Rhodan inderdaad juist heeft ingeschat. Terwijl de Arkoniden onder Ascari da Vivo's leiding 'kleiduiven' schieten onder de aanvallers, concentreren de Terranen zich uitsluitend op de enkele AGLAZARE en Valenterschepen, waar het er alleen om gaat om de Phesunkara te ontzien - tot zo lang dat enkele eenheden van de Terranen en later de Arkoniden en Posbi's worden vernietigd door een onverklaarbare invloed. De getroffen schepen gloeien op van binnenuit hoewel hun afweerschermen niet instorten. Ook de LEIF ERIKSSON wordt door dit vreemde wapen aangevallen. Gelukkig zijn nog steeds de Anti's op Rhodan's schip want zij kunnen de onverklaarbare aanval door een extreme krachtsinspanning indammen. Rhodan's wetenschappers ontdekken een gigantische wezen met de vorm van een vijfarmige zeester dat probeert door te dringen in het paratronscherm van de LEIF ERIKSSON en dat daarbij de energie opzuigt. Terwijl de eerste Anti's bezwijken onder de voortdurende druk, vreet zich een andere zeester in de schermen van de LEIF ERIKSSON. Ook binnen het schip ontstaan er nu onverklaarbare fenomenen: enkele bemanningsleden worden door onbekenden ontvoerd - waarschijnlijk door een fictiefoverbrenger of iets dergelijks. De rudimentsoldaat, waarbij de operatieve ingreep niet helemaal kon worden voltooid, kan een soortgelijke aanval met zijn parakrachten verijdelen, waarmee hij bewijst dat hij nu eindelijk aan de kant van de Terranen staat.

De LEIF ERIKSSON wordt gered als de wetenschappers uitvinden dat de zeesterrenwezens gedood kunnen worden door een hoogfrequente oscillatie van het afweerscherm in te schakelen. Ondertussen houden de Arkoniden huis onder de Phesunkara waarvan de vloten worden aangestuurd door zogenaamde tempelruimteschepen. Ascari laat deze eenheden vernietigen en breekt daardoor de samenhang van de aanvallers. Vervolgens kunnen de tot nu toe onzichtbare schaduwschepen van de Vatiicha worden getraceerd. Alleen door het gebruik van zwaartekracht bommen lukt het om deze te vernietigen. Daarmee is opnieuw een aanval van de troepen van het Rijk afgeslagen. Trah Zebuck geeft echter nog niet op: Zijn Dhyraba'Katabe wetenschappers hebben blijkbaar een nieuw wapen ontwikkeld dat binnenkort zal worden ingezet ...

De helse toestand bij het Sterrenvenster is voorlopig voorbij. Honderdduizenden denkende wezens zijn gestorven in de verschrikkelijke slag, maar de aanval van de Inquisitie van de Rede kon worden afgeslagen. Dat de geheimzinnige heersers van het Rijk Tradom niet zo snel zullen opgeven, ligt voor de hand. Ze beramen andere aanvallen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende