Chearth – april 1291 NGT (4878 na Chr.)

  1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Reeks

1900 - 1949


30e cyclus:

MATERIA


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


1984 • 0925    YARONAG


Hoofdpersonen: Icho Tolot, Warthan Gronyt, Summag Arkad, Manalei, Myles Kantor, Kalle Esprot.


In de verre galaxie Chearth, 15 miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd, staan er - als het ware als vervanging van een groter conflict - twee volkenallianties tegenover elkaar. Miljoenen en nog eens miljoenen wezens uit vier galaxies zijn in een conflict verwikkeld, waarvan de meesten de achtergronden niet kennen.

Aan de ene kant staan de Algiotische zwervers: zij komen uit de galaxie Algion en overvielen de galaxie Chearth met 200.000 ruimteschepen, omdat ze geloven dat één van hun goden in de zogenaamde zonnekluis gevangen wordt gehouden.

Om deze te bevrijden, veroverden ze talrijke planeten, vochten ze tegen de vloten van de inheemse bevolking en manipuleerden ze de installaties, die de zonnekluis in stand hielden. De binnendringers werden uitgerust en opgehitst door Shabazza, het wezen dat ook in de Melkweg en andere galaxies voor miljarden doden zorgde.

Aan de andere kant staan de bewoners van Chearth, met name de vreedzame Gharrers, die tot de Thoregon Coalitie behoorden. Thoregon wordt opnieuw door machten bedreigd, die achter Shabazza staan. Ook de Terranen rekenen zichzelf sinds enige tijd tot de Thoregon Coalitie en daarom snelde een kleine vloot, uit de galaxie van de mensheid en uit de Andromeda, de Chearth-bewoners te hulp.

Doorslaggevend voor Chearth is echter: kunnen de Algioten de zonnekluis 'openen', zullen de Guan a Vars ontsnappen, die daar al duizenden jaren gevangen worden gehouden. En als de zogenoemde zonnewormen bevrijd zullen zijn, dan dreigt het einde voor de gehele galaxie. Maar nu komen er nieuwe hulptroepen uit de Melkweg. Het zijn de Haloeters en ze brengen met zich mee: de Yaronag ...


De Yaronag, die de Haloeters vanuit de Melkweg hadden meegebracht, zou de redding moeten brengen: daarmee kunnen de zonnewormen blijkbaar gericht worden vernietigd. Bovendien is de militaire sterkte van de Haloeters een andere positieve gebeurtenis voor Chearth - de overwinning op de Algiotische zwervers is dus mogelijk geworden.


In de Perry Rhodan-aflevering van de volgende week wisselt de plaats van handeling weer: de situatie in de Melkweg wordt nu belicht. Daarginds beloeren, zoals voorheen bij het zwarte gat in het centrum van de galaxie van de mensheid, verschillende machtsgroeperingen elkaar. Er is een beslissende gebeurtenis aanstaande ...


Oorspronkelijke titel: Yaronag

Auteur: H.G. Francis

Cover ©: Oliver Johanndrees

Nederlandse vertaling: H. Jong