< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 1950 - 1999

30e cyclus MATERIA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


1967 • 0908    DE LIST VAN DE SCOCTOREN


Toen Mhogena, de Vijfde Bode van Thoregon, over de brug in de oneindigheid in het Sol-stelsel van de Terranen kwam hoopte hij hulp van de mensheid te krijgen. Zijn volk, de waterstof ademende Gharrers, worden bedreigd door een verschrikkelijk gevaar: Vreemdelingen hebben de galaxie aangevallen, verwoestingen aangericht en gedood op talrijke planeten.

Dat is niet alles. De aanvallers zijn van plan de geheimzinnige zonnekluis te openen. Als ze dat doen zullen de Guan a Vars, de zonnewormen, uitbreken - en dat zou vroeg of laat de dood van de hele galaxie betekenen.

Blijkbaar zijn de aanvallen het werk van Shabazza, de tegenstander van de coalitie Thoregon die in de Melkweg en andere galaxieën al veel heeft gedood en vernietigd.

Bij zijn bezoek aan Terra heeft Mhogena slechts een bescheiden succesje kunnen boeken: Om de vijand een halt toe te roepen is een kleine vloot vertrokken: De GILGAMESCH van de dragers van een cellenactiveerder met als commandant de Arkonide Atlan, en tien gevechtsschepen van de Maahks. Met deze kleine strijdkracht vallen ze de veel sterkere vijand aan. Ze behalen een eerste overwinning, maar daarna zijn ze gedwongen een gevaarlijk spel te spelen en een gok te wagen met de list van de scoctoren ...


Op het nippertje konden de bondgenoten uit Chearth en de Melkweg ontsnappen aan de val - ze hadden een list verwacht en zich voorbereid. Vil an Desch, die zich heeft laten overtuigen door de bewijzen en argumenten van de Galaxers, wordt door de religieuze fanatici van de galaxie Algion blijkbaar nog steeds gezien als een ketter.


Oorspronkelijke titel: Die List des scoctoren

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Alfred L. Kelsner

Plantekening (Duits exclusief): extra-galactische ruimteschip: moederschip van de TSK (volken van de galaxie DaGlausch) door Lars Bublitz

Nederlandse vertaling: H. BrownOndertitel: de lange weg van een vijfde bode – en Tekener's gevaarlijke missie.


Locatie en tijdsruimte: Chearth – januari 1291 NGT (4878 na Chr.)


Hoofdpersonen: Mhogena – Het verslag van de vijfde bode omvat ook kosmische gebeurtenissen. Ronald Tekener – De smiler begeeft zich vrijwillig in het hol van de leeuw. Vil an Desch – De voormalige aanvoerder van de Algioten wil een afspraak maken. Dro ga Dremm – De nieuwe scoctore van de Algiootse zwervers verzoek om een gesprek. Atlan – De Arkonide blijft nog steeds wantrouwig. Ganzetta – De Wlatschide begeeft zich aan boord van een vijandelijk ruimteschip.


Nederlandse vertaling ondertitel en hoofdpersonen:

© Cornelis van den Ende