< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 1950 - 1999

30e cyclus MATERIA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


1961 • 0902    EEN ZESDE SENECA


In het grote conflict tussen de coalitie Thoregon, die zich voor de vrede in de kosmos inzet, en de nog steeds mysterieuze Shabazza, konden Perry Rhodan en zijn metgezellen enige tijd geleden een enorm succes behalen: ze slaagden erin de SOL te heroveren.

Daarmee is het oeroude generatieruimteschip, dat door Shabazza's hulptroepen ingrijpend werd veranderd, na honderden jaren weer in het bezit van de mensheid. Het probleem daarbij: door de gevechten zijn talrijke sectoren van het schip zwaar beschadigd; in ieder geval is het beperkt vliegvaardig.

Perry Rhodan weet echter, dat dit maar een gedeeltelijke overwinning is. Nog steeds beschikken de tegenstanders van de mensheid over wapens en machtsmiddelen, waar van de sterkte en de aard volkomen onbekend zijn. Om Shabazza en zijn bondgenoten beslissend te kunnen verslaan, heeft Perry Rhodan, de zesde bode van Thoregon, in de eerste plaats nieuwe informatie nodig.

Deze kan hij op zijn beurt slechts van Thoregon zelf krijgen. Dus vertrekt de SOL vanuit de galaxie DaGlausch voor een grote vlucht naar Gorhoon. Maar het boordbrein SENECA speelt vals en misleidt de bemanning totaal. In plaats van in Gorhoon, komen de Terranen in de Melkweg aan, uitgerekend in hun thuisstelsel. De enige kans, die Perry Rhodan en zijn begeleiders hebben, ligt nu in de directie strijd tegen het boordbrein. Daarbij gaat het in feite vooral tegen een zesde SENECA ...


Perry Rhodan en zijn metgezellen hebben nog een etappezege tegen de vijanden van Thoregon behaald: met de heroverde SOL beschikt de Terraan over een belangrijk werktuig, waarmee de strijd tegen Shabazza kan worden voortgezet.

Het opduiken van MATERIA bemoeilijkt de situatie echter. Daar komt de onduidelijke situatie bij het Zwarte Gat, waarin zich een nog onbekende superintelligentie verbergt, nog eens bij. Raadsels zijn er dus genoeg.


Raadsels zijn er ook in de PERRY RHODAN-aflevering van volgende week, die door H. G. Francis is geschreven en twee hele andere actieterreinen belicht: het gaat om Alaska Saedelaere en het virtuele schip enerzijds en om de galaxie van de geheimzinnige gestalten anderzijds.


Oorspronkelijke titel: Ein Sechstel SENECA

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Scriptura/S.J. SinnemaOndertitel: het nieuwe doel van de SOL – een schip in de greep van de nano-colonne.


Locatie en tijdsruimte: Westside, centrumsector – januari 1291 NGT (4878 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – Opnieuw moet de Terraan vechten om de SOL. Tautmo Aagenfelt – Ondanks alle vakkennis geldt de fysicus als een angsthaas. Monkey – De Oxtorner wordt steeds meer een betekenisvolle factor aan boord van de SOL. Trabzon Karett – De riskante actie van de positron-specialisten moet redding brengen. Reginald Bull – Zijn ondergrondse commando bezorgd hem op een heel bijzondere manier feiten.


Nederlandse vertaling ondertitel en hoofdpersonen:

© Cornelis van den Ende