< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 1876 - 1899

28e cyclus HET HELIOTEN-BOLWERK

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


1898 • 0743    DE DASCHKA


De Helioten-bolwerken, die de verschillende sterrenstelsels onder de paraplu van de Thoregon coalitie met elkaar moesten verbinden, bestaan niet meer. Dat heeft voor de mensheid tot gevolg, dat twee delen van de Aarde door hyperfysische processen in andere sterrenstelsels zijn 'gestrand'. In hun plaats zijn er op de Aarde op twee plaatsen zogenaamde factorelementen gematerialiseerd.

Een daarvan staat bij de stad Calcutta. Hierin staan gebouwen van de Nonggo's. Het andere element staat in Terrania - en vanuit dat element hebben de Dsjerro's de hoofdstad van de Aarde met hun terreur overrompeld. Waar de 'uitgewisselde' mensen uit Terrania momenteel zijn, weet niemand. Het verdwenen deel van Calcutta is in ieder geval in het Teuller-stelsel gematerialiseerd, in het hart van de Nonggo-civilisatie.

Van daaruit vertrekt Perry Rhodan voor een grote expeditie. Hij wil naar het Shaogenhemelrijk, de thuisbasis van de mysterieuze Baolin-Nda. Bij de bouwers van de Helioten-bolwerken hoopt hij meer te weten te komen over het verband met Thoregon. Maar in het Shaogen-hemelrijk weet kennelijk niemand meer iets over de Baolin-Nda. Bovendien heerst er in de randgebieden van dit sterrenstelsel oorlog. De troepen van de Traal-contracultus zijn van plan het religieuze systeem van dit sterreneiland weg te vagen.

Dat is echter iets, waarvan de mensen in de Melkweg niets weten. Ze hebben daar te maken met de Dsjerro's en hun bondgenoten, de Footen. Bij de planeet Siga begint de confrontatie tussen de klein uitgevallen Siganezen en de eveneens kleine Footen, die kordaat door de Footen wordt beslist. Daarna vindt er in de vliegende burcht GOUSHARAN een eigenaardige, maar kennelijk zeer belangrijke gebeurtenis plaats - het gaat om de Daschka ...


De Dsjerro-eenheid onder leiding van Taka Fellokk bestaat niet meer: in een furieuze finale bij Siga vonden de Dsjerro's de dood. Het ziet ernaar uit, dat de bewoners van de Melkweg weer opgelucht kunnen ademhalen, de plunderaars zullen geen andere planeten in dit sterrenstelsel meer overvallen.


In de volgende Perry Rhodan-aflevering richten we onze aandacht weer op Perry Rhodan en zijn begeleiders die, net als eerder, in contact proberen te komen met de geheimzinnige Baolin-Nda om meer aan de weet te komen over de Thoregon coalitie en de Helioten-bolwerken.


Oorspronkelijke titel: Das Daschka

Auteur: Peter Terrid

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Nederlandse vertaling: Kees van Toorn
Ondertitel: beslissing over Siga – de Dscherro-burcht wordt ingenomen.


Locatie en tijdsruimte: stelsel van Glador's ster – december 1289 NGT (4876 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De Arkonide levert slag met de Dscherro. Fellokk - De Taka drijft de gebeurtenissen tot een hoogtepunt. Domino Ross - De Siganees is bereid om zich op te offeren voor zijn thuisplaneet. Ondula Kirell - Een Terraanse zoekt het gevecht met de GOUSHARAN. Steef Waller - De Terraan leidt een entercommando.


Nederlandse vertaling ondertitel en hoofdpersonen:

© Cornelis van den Ende